Binnenland / Politiek

VOC: “Regels rond wietpas kloppen niet”

Hoewel er geen wietpas meer nodig is, moet men zich nog wel registreren. Foto: ANP

AMSTERDAM –   Het Verbond voor Opheffing Cannabisverbod (VOC)  noemt de nieuwe wetten rond cannabisverkoop onduidelijk. Volgens de belangenvereniging blijven de regels grotendeels hetzelfde, maar zijn ze anders verpakt. Het VOC noemt het daarom een ‘rookgordijn’ van de minister: “Opstelten wil op deze manier gezichtsverlies voorkomen.”

Minister Opstelten wilde overlast van drugstoeristen oplossen door buitenlanders te ontmoedigen naar Nederland te komen voor drugs. Het VOC bestrijdt die overlast: “Onzin,” aldus secretaris Derrick Bergman van de VOC: “Nederland is een van de weinige landen waar je niet op straat wordt aangesproken om drugs te kopen. Iedereen die drugs wilde kon namelijk naar een coffeeshop. Iedere beperking voor de coffeeshops is dus een stimulering van de zwarte markt.”

Ondanks het verdwijnen van de wietpas veranderen de regels amper. Een coffeeshophouder moet er nog altijd voor zorgen dat er geen buitenlanders in zijn zaak zitten. Als er toch buitenlanders zijn kan de shop tijdelijk worden gesloten. Bergman: “Hoe kan hij dat controleren zonder administratie? De wietpas verdwijnt eigenlijk niet, maar dat zal de minister nooit toegeven.”

De regels omtrent de wietpas zijn nog niet overal in Nederland ingevoerd. In de nieuwe plannen is het aan de gemeenten om te besluiten wanneer de regels ingevoerd worden en welke maatregelen genomen moeten worden. Dat zorgt voor willekeur, aldus Bergman: “Als men in Amsterdam wil, kan burgermeester Van der Laan zeggen dat ze de regels pas over 25 jaar invoeren. Terwijl coffeeshops in Maastricht er al sinds mei mee te maken hebben. De regels kloppen gewoon niet.”

Ondanks meerdere aanvragen wilde het Ministerie van Veiligheid en Justitie niet reageren.

Voor meer informatie over de wietpas en het verleden van de pas, zie:
Algemene informatie over de wietpas .
Het verzet onder coffeeshophouders, bezoekers en belangenverenigingen.
Een korte reportage van Pownews over de gevolgen van de wietpas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s